Wat
Wat is sabbat?
Op vrijdag kort voor zonsondergang begint de sabbat, de rustdag.
Sabbat eindigt op zaterdagavond als het donker is.
Gelovige joden stoppen tijdens sabbat met hun doordeweekse bezigheden.
Voordat sabbat begint maken ze hun huis schoon en ze trekken nette kleren aan.
Een joods gezin eet tijdens sabbat gezamenlijk -aan een zo mooi mogelijk gedekte tafel.
.
Schepping
Volgens de Tora, het heiligste joodse boek, heeft God de wereld in zes dagen geschapen. Op de zevende dag rustte hij uit.
De sabbat herinnert aan deze schepping.
Kaarsen
De sabbat begint met het aansteken van tenminste twee kaarsen.
De kaarsen symboliseren vreugde en heiligheid.
Regels
Op sabbat mogen een aantal dingen niet.
Orthodoxe joden mogen niet koken, geen vuur aansteken, geen elektrische apparaten gebruiken, niet schrijven, muziek spelen, reizen per auto, bus boot,
trein, motor, vliegtuig of fiets.
Orthodoxe joden zorgen van tevoren dat alles klaar is voor sabbat
Wat is het heilige boek?
Het heilige boek van de joden is de Tenach, de joodse bijbel.
De Tenach bestaat uit verschillende delen.
Het belangrijkste deel is de Tora.
Heilige geschriften
Behalve de Tenach hebben de joden nog meer heilige boeken of geschriften.
De Talmoed is een heel oud boek met uitleg en commentaren op de Tora.
Een Talmoed (links) en een Tora rol
Belangrijke momenten
Volgens het jodendom zijn er vier belangrijke momenten:
- de geboorte,
- het bereiken van volwassenheid,
- het trouwen en
- het sterven.
Voor elk van deze momenten bestaan er religieuze ceremonieën
Besnijdenis en naamgeving
Als een joods kind geboren wordt, krijgt het twee namen, een roepnaam en een Hebreeuwse naam.
De Hebreeuwse naam heeft altijd iets met het jodendom te maken en herinnert aan een verre voorvader zoals Mozes, Abraham of David bij jongens.
Veel voorkomende joodse meisjesnamen zijn: Rebekka, Rachel, Ruth en Sara.
De Hebreeuwse namen worden gebruikt in de synagoge en later in de trouwakte.
Een meisje krijgt haar namen direct na haar geboorte.
Een jongen wordt acht dagen na zijn geboorte besneden. Tijdens de ceremonie die daarna in de synagoge wordt gehouden, krijgt hij zijn joodse naam
Besnijdenis van een joods jongetje
Bat Mitswa en Bar Mitswa
Een joods meisje wordt op haar twaalfde verjaardag Bat Mitswa.
Zij is dan volgens de joodse wetten zelf verantwoordelijk.
Net als jongens, die op hun dertiende Bar Mitswa worden, moet zij nu de joodse religieuze verplichtingen van een volwassene nakomen.
Bij de liberale joden lezen tijdens de Bat Mitswa en Bar Mitswaceremonies in de synagoge zowel meisjes als jongens voor het eerst uit de Tora.
Na de dienst is er vaak een feest.
Bij de orthodoxe joden mag een meisje niet uit de Tora lezen. Zij geeft vaak een lezing over een joods onderwerp
Jongen doet Bar Mitswa en leest voor uit de Tora
Huwelijk
Joodse bruiloften verschillen overal ter wereld.
Het kan een vrolijk feestje zijn, maar het kan ook een zeer plechtige ceremonie zijn in de synagoge.
Tijdens de dienst draagt de bruid vaak een sluier over haar gezicht.
De bruidegom breekt een glas.
Dit doet hij om symbolisch de verwoesting door de Babyloniërs (586 voor Christus) en de Romeinen (70 na Christus) van de twee eerste joodse tempels in
Jeruzalem te gedenken.
Vaak is er een groot feestmaal na afloop van de ceremonie in de synagoge.
Een joodse bruiloft.
Sterven
Joden worden volgens de eigen traditie begraven, met hun gezicht in de richting van Jeruzalem. In Nederland is dat naar het oosten.
Na de begrafenis, die altijd eenvoudig en sober is, waarbij geen muziek wordt gespeeld en bloemen of grafkransen ongebruikelijk zijn,
kent de familie van de overledene een rouwperiode van zeven dagen.
Ze zitten de hele dag op lage stoelen en worden door andere familieleden en vrienden verzorgd.
Gezamenlijk wordt er gebeden, gegeten en troost men elkaar
Wat eten de joden?
Joden eten koosjer.
Volgens de regels van het koosjer eten, mogen zuivelproducten zoals melk, boter en kaas niet samen met vlees bereid of gegeten worden.
De regels voor koosjer eten komen rechtstreeks uit de Tora.
Dieren die de joden eten, moeten op een speciale manier geslacht zijn.
Veel joodse gezinnen gebruiken een voedselgids om ervoor te zorgen dat al het voedsel dat ze kopen of buitenshuis eten koosjer is.
In een joodse keuken worden melkproducten en vlees
gescheiden van elkaar klaar gemaakt
Producten met melkbestanddelen mogen niet in aanraking komen met vlees producten.
Dit leiden de joden uit één zinnetje uit de in de Tora: “Kookt een geitenbokje niet in de melk van zijn moeder”
Dat is waarom de meeste joden, de orthodoxe joden een gedeelde keuken hebben, één voor het vlees en één voor de melkproducten.
Alles is gescheiden want niks mag met elkaar in aanraking komen dus ook niet bestek borden en gaspit
Maak jouw eigen website met JouwWeb